Lotat

Lotat wikipedia

Yllä olevasta linkistä pääset katsomaan tietoa lottatoiminnasta.

                             

Uskoisin, että melkein kaikki tietävät keitä lotat olivat ja mitä he tekivät. On kuitenkin tärkeää syventää tietoutta heistä ja hämmästyä kuinka suuriin uhrauksiin ja saavutuksiin he ovat toimintansa aikana pystyneet. Sodissa taisteltiin kahdella rintamalla, sotarintama ja kotirintama.

Herääkö mieleen kysymys, oliko mummi, äiti, täti tai joku muu sukulainen Lotta?

Tai mahdollisesti pikkulotta vai olisiko mahdollista, että hän oli sotilaskotisisar siellä jossain. Oletko ihmetellyt ja ihaillut vaatekomerossa olevaa kaunista harmaata pukua jossa on hienoja merkkejä? Entä miettinyt mitä ovat lipaston kätköissä lojuvat omituiset prenikat ja emaloidut metallipinssit tai kangasmerkki jossa kuvataan soppatykkiä.

http://www.lottasvard.fi/lotta-svard-merkit/

Lottagalleriassa arvokasta historiatietoa Lotista.

Linkki lottasvard.fi/nayttely/lottagalleria

Linkistä pääset tutustumaan lottamuseon kotisivuihin. Käynti museossa on ”pakollinen” : )

Linkki www.lottamuseo.fi

Mikäli sinulla on varmaa tietoa omaisen tai sukulaisen toiminnasta lottana on seuraava tehtäväsi siirtää hänen tietonsa jälkipolville ihailtavaksi. Kantakortti kyselyn voi tehdä myös, jos on epävarma asiasta.

1. Mene kansallisarkiston etusivulle, siirry asiointi kohtaan ja tutustu palveluun. Siirry Astia-verkkopalveluun ja valitse (napsauta) asiakirja-ja tietopyynnöt. Sieltä valitaan kantakortti tai muu puolustushallinnon henkilöasiakirja.

2. Tunnistaudu ohjeiden mukaisesti. Valitse uudelleen kantakortti tai muu puolustushallinnon henkilöasiakirja. Aloita kaavakkeen täyttäminen kunnes tulet kohtaan, mitä asiakirjoja toimitetaan jäljenteinä, VALITSE LOTTA SVÄRD-palvelus. Täytä kaavake ja lähetä kantakorttipyyntö kansallisarkistoon.

TARKEMMAT OHJEET KANSALLISARKISTON SIVUILLA.

https://www.https://www.arkisto.fi/

3. Palvelustiedot saatuasi alkaa haastavin vaihe. Tietojen tulkinta, kronologiseen järjestykseen laittaminen ja siirtäminen asianmukaiselle sivulle.

Tehtävä voi olla haastava, koska tietoja on mahdollisesti kertynyt useita sivuja. Ajalle ominainen kaunokirjoitus voi olla vaikeaselkoista, vanhojen kirjoitustyylien ja kirjainmallien takia. Lisäksi sotilastermit eivät  avaudu tai niitä ei ymmärrä, jos ei ole asiaan edes jollain tavalla perehtynyt.

Tietoja voi hakea esim. Joukot peitelukuina (joukko-osasto ilmoitetaan numerosarjana), sotilaslyhenteet tai muuten netin kautta tutkien. Lottien palvelustiedot poikkeavat sotilaskantakorteista siinä, että tietoa on vähemmän. Peitelukujen, joukko-osastojen tms. sotilastermistön tulkinnassa saat varmasti apua asiantuntijoilta. sotapolku.fi

4. Mielestäni kaikki sotaan 1939-45 osallistuneet ja heidän saavutuksensa ovat tärkeitä. Rintamilla toimi Lottien lisäksi naisia sairaanhoitajina, sotilaskotisisarina ja vapaaehtoisina. Siitä syystä olen valmis auttamaan kaikkia jotka tuntevat asian olevan myös heille tärkeä.

Jos jostain syystä et itse tee tätä projektia niin voit täyttää kantakorttitallennus pyynnön  jonka avulla  hankin tarvittavan aineiston ja tallennan henkilön tiedot jälkipolville. Mikäli sotasankaritar on vielä elossa ja voi hän itse allekirjoittaa valtakirjan. Muussa tapauksessa käytetään allekirjoittaessa, puolesta (psta.) termiä.

 

 

Lisää kuvia sodistamme 1939-45 linkin kautta.

Linkki sa-kuva